2 Ocak 2010 Cumartesi

Netwok mühendislerinin yeni bir dizayn yaparken ya da karşılaştıkları bir problemi analiz ederken, en çok da kişisel gelişimleri için en temel ihtiyacı lab olmuştur. Ben de 2004 senesinden beri sürdürdüğüm Network Mühendisi kariyerimde elimin altında sürekli olarak bir lab bulundurmaya özen gösterdim.

Peki her ihtiyaç duyulduğunda lab kurmak çok maliyetli değil mi, nasıl bir yatırım ile bu temel ihtiyaç aşılabilir? Eskiden evet maliyetliydi ama artık "emulator" yardımı ile gerek Cisco gerekse de Juniper ürünleri kullandığınız kişisel bilgisayarınız kadar size yakın (tabi sadece control plane seviyesinde olduğu için bu cümle ile bir PC'den cisco/juniper oluşturmak ve networkte konumlandırmaktan ziyade bir PC'de cisco/juniper softwarelerini test etmek anlamını çıkartmalı ve softwarelere erişim için legal gereksinimleri unutmamalıyız :) ). IOS'leri (Cisco) dynamips emulatorü ile çalıştırmak, Junos'lari (Juniper) da qemu veya vmware üzerine kurulan Olive ile çalıştırmak artık mümkün. İşi ileriye götürüp farkli vendor/platformlardan bir network oluşturmak ve hepsini tek bir PC'de toplamak da mümkün.

Bu sistemlerin nasıl kurulduğu, lab topoloji örnekleri, benim yaptığım bazı problem analizleri ve feature testlerini ilerleyen yazılarımda paylaşacağım. Bir kısmı daha
önce denediğim şeylerin şimdi yazıya aktarılması olacak dolayısı ile merak ettiklerinizi, kafanıza takılanları, cevabını öğrenmek için beklemek istemediğiniz konuları benimle paylaşırsanız düşündüğüm sıralamada değişiklikler yapabilir veya özelinize tecrübelerimi aktarabilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder